Anul XIII - Nr. 3683 - SAMBATA - 23.05.2009 - ISSN 1841-2114

Glasul Satelor

Data 21-05-2009 (864 voturi)   Yahoo

ŞI-A FĂCUT SINGUR, DIN FIER VECHI, UN UTILAJ CARE SĂ-L AJUTE LA MUNCILE CÂMPULUI

Din agricultor… constructor de tractoare

• Cosmin MESAROŞ

Criza economică i-a lovit nu numai pe marii constructori de autovehicule de pe mapamond, ci şi pe agricultorii din Maramureşul istoric, care nu îşi mai pot achiziţiona maşini agricole de pe piaţă, din cauza taxelor, a preţurilor şi a cheltuielilor foarte mari.

Un ţăran din Fereşti (Maramureş) are însă soluţia ideală: şi-a construit singur un tractor, din piese de la fel de fel de "epave", şine de cale ferată şi fier vechi.

• Vecinii îl privesc cu invidie

Vecinii lui Ioan Borca nu păreau deloc surprinşi de apariţia pe câmp a tractorului vopsit rozaliu. Ba din contră. S-au arătat cam… invidioşi.
"În 40-45, în Sighet erau vreo 4-5 maşini de toate. Amu îs câteva mii. Dacă am ajuns ca Ioani a’ nost să-şi facă el în curte tractor din siere vechi, apoi ce să mai zici?!", mormăie un bătrânel din Fereşti, mai "scorţos" de felu’ lui, privind pe sub mustaţa căruntă către "monstrul roz" al lui Ioan Borca.
"Meseria mea îi de strungar. Mi-a plăcut însă mecanica de mic. Am lucrat prin Fereşti, la fel de fel de firme, da’ acuma fac numa’ agricultură. Nu-i profitabilă nici asta. Nu-s plătite produsele naturale autohtone, astea naturale, făcute de ţărani, aşa cum s-ar cuveni. De-aia agricultura-i unde îi!", se plânge tânărul, nemulţumit atât de domeniul în care lucrează, cât şi de starea drumurilor şi a turismului românesc. 
În zona numită La Moriţa, lângă "cascadă", era un loc minunat de picnic. Au venit inundaţiile şi au acoperit cascada, celebră în zona Sighetului, cu pietriş. Nimeni nu s-a obosit să o cureţe.
Veneau acolo, în zăvoiu’ ăla, zeci de maşini în fiecare weekend. Din Baia Mare ori din Sighet. La iarbă verde. Dacă nici de locurile astea mărunte nu ne grijim, cum ne-om griji de bisericile de lemn ori de monumentele unde trebe sute de milioane?", se întreabă Ioan Borca, tânărul înţelept din Fereşti, satul de la poalele Munţilor Gutâi.

• "Povestea" utilajului

Ioan Borca are doar 25 de ani şi s-a născut acolo, în satul de la poalele Munţilor Gutâi. A copilărit ajutându-şi părinţii zi de zi la anevoioasele munci ale câmpului. Greutăţile l-au învăţat că un utilaj agricol motorizat te poate scoate din orice încurcătură şi îţi uşurează munca, contribuind, totodată, şi la realizarea unui profit mai mare. "Nu mi-am permis să-mi cumpăr un tractor. Unu’ nou îi 3-400 de milioane. Unu’ la mâna a doua îi cam 100 de milioane. De unde să scoată un ţăran atâta amar de bani?", spune tânărul. Apoi, mândru de realizarea sa, povesteşte cum a "construit" utilajul: "Am cumpărat un TV-u vechi, cam defect, ce-i drept, dar m-a costat numa’ 10 milioane. Am tăiat pe el cu flexu’ trei zile. Apoi, din toamnă anu’ trecut şi până acuma, de vreo două - trei săptămâni, am tot lucrat, în şură la tătuca. Am sudat barele, tabla, am prins roţile şi bordu’,
i-am montat motoru’ şi ce-am mai putut salva de la TV-u. Fierele le-am mai avut io pe lângă casă. Şina şi tabla am cumpărat-o. În total, cheltuielile cu tot cu curentu’ ce i l-am consumat lu’ tata (zice zâmbind) ajung cam la 35 de milioane", spune Ioan, foarte modest de "inovaţia sa", nedorind să devină o vedetă din această pricină.

Noteaza articolul de mai sus - Nota 1 Nota 2 Nota 3 Nota 4 Nota 5 (maxima)   Nota actuala (864 voturi)Şopârla cu clopoţei

Deci, reţineţi: noaptea, în Baia Mare, se fac curse de viteză între şmecheri. Geme judeţul de numere roşii, de maşini "împrumutate" din Occident. pe larg...

Publicitate

Parcuri de distractii, gonflabile, locuri de joaca modulare, de lemn si de plastic

Tzontzo club petreceri pentru copii