Anul XVII - Nr. 5365 - VINERI - 12.12.2014 - ISSN 1841-2114

Agricultura

Data 02-07-2012 (199 voturi)   Yahoo

PREOTUL APICULTOR DIN REMETEA CHIOARULUI DEPLÂNGE SLABA RECOLTĂ DIN ACEST AN

Preţuri majorate la mierea de salcâm

• Alina TALPOŞ

apicultorAlin Coman slujeşte în Parohia Ortodoxă din Remetea Chioarului de şase ani şi a îmbrăcat pentru prima oară veşmintele preoţeşti în urmă cu 11 ani. Spune că a fost făcut pentru a fi preot şi că această meserie îl ajută să fie mai apropiat de Dumnezeu şi de semeni. De zece ani practică şi apicultura, albinele fiind refugiul său din tumultul vieţii cotidiene.

Are în jur de 80 de familii, pe care le îngrijeşte cu multă atenţie şi mare drag, făcând totul cu o pasiune ieşită din comun. Duce stupii în pastoral la Carei, Satu Mare, sau în judeţul Sălaj. Însă anul acesta a fost unul total nefavorabil apiculturii. Culesul la salcâm a fost compromis aproape în totalitate, iar acest lucru a dat peste cap toate planurile stuparilor.
"Vorbim de un an apicol aproape calamitat, deoarece am avut parte de condiţii total nefavorabile practicării apiculturii. Până acum, am strâns miere foarte puţină, în cuantum de doar 10-15%, comparativ cu producţia obţinută anul trecut. Sperăm într-un cules mai bun la tei şi la floarea-soarelui. Baza meliferă a Maramureşului este însă bazată preponderent pe salcâm, dar în acest an sezonul de cules a fost compromis. Miere va fi mult mai puţină şi cu siguranţă se va scumpi în aceste condiţii. Dacă acum kilogramul de miere de salcâm costă 25 lei, la toamnă, va ajunge la 30 lei. Iar mierea polifloră, care costă acum 20 lei kilogramul, de la toamnă se va vinde cu 25 lei", a asigurat Alin Coman. 

• "Stuparii sunt foarte slab organizaţi"

Tainele stupăritului le-a deprins de la un preot mai bătrân, care i-a fost un îndrumător de nădejde. Avea 80 de ani şi făcea mătănii ca unul tânăr. I-a explicat cât de sănătoasă este mierea de albine pentru organism şi l-a încurajat să-şi crească propriile albine. Apoi, încet-încet, a început să studieze apicultura din cărţi şi a învăţat totul cu o meticulozitate dusă la extrem. Spune că albinele sunt foarte sensibile şi pot fi pierdute foarte uşor dacă nu se fac la timp tratamentele, respectându-se întocmai calendarul apicol. Admiră modul de organizare a albinelor şi asigură că, dacă oamenii ar fi măcar pe sfert la fel de harnici şi de bine organizaţi ca şi albinele, ar fi mult mai câştigaţi. Din punctul său de vedere, problemele cele mai mari cu care se confruntă în prezent stuparii maramureşeni sunt legate de organizarea deficitară din teritoriu.
"Din păcate, stuparii sunt foarte slab organizaţi, iar acest lucru este un mare neajuns. Pot spune că asociaţiile sunt mai mult de formă, deoarece noi nu ne putem impune pe piaţă prin intermediul acestora. Este foarte greu cu desfacerea mierii, iar acest lucru descurajează producătorii. Eu dau mierea prietenilor şi apropiaţilor, motiv pentru care mă consider un norocos, dar sunt producători care trebuie să iasă cu ea la piaţă şi pierd mult timp. Pe viitor, voi menţine acelaşi efectiv, deoarece cred că mai multe familii nu aş putea îngriji de unul singur şi aş mai avea nevoie de un ajutor. Este multă muncă la stupină, iar eu mă mulţumesc cu ceea ce am la ora actuală", a declarat crescătorul de albine.

Noteaza articolul de mai sus - Nota 1 Nota 2 Nota 3 Nota 4 Nota 5 (maxima)   Nota actuala (199 voturi)
Prima pagină

Şopârla cu clopoţei

Când au început să plece de la noi firmele străine către ţări mai ieftine, gen Ucraina, ne-am panicat şi supărat. pe larg...

Sondaj 

Curs valutar - 22/12/14

Euro EUR = 4.475 RON
USD USD = 3.6474 RON
CHF CHF = 3.7175 RON

Publicitate
Parcuri de distractii, gonflabile, locuri de joaca modulare, de lemn si de plastic

Tzontzo club petreceri pentru copii