Anul XVII - Nr. 5322 - MIERCURI - 22.10.2014 - ISSN 1841-2114

Ancheta

Data 02-07-2012 (51 voturi)   Yahoo

ÎNŞELĂTORIA NUMITĂ TAXA RADIO-TV

• Cătălin ŢINEGHE

Anul 2012 ar putea conduce la decesul unui brand naţional plătit din bani publici, aflat la un pas de faliment.

TVR, căci despre el este vorba, cu o istorie de peste jumătate de secol, a înregistrat datorii uriaşe la stat, în condiţiile în care cele şase posturi de televiziune (nejustificat de multe!) primesc sume uriaşe de la buget, la care se adaugă (din nou nejustificat!) banii încasaţi din publicitate. Posturile radio-tv, rămase cu mult în urmă în comparaţie cu mass-media privată, constituie singurul trust (?) de presă care primeşte bani de la toţi consumatorii de energie electrică din România, fie că aceştia ascultă sau nu Radio România Actualităţi ori privesc sau nu la programele sforăitoare de pe TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Cultural, TVR Info, TVR Internaţional şi staţiile locale.
Potrivit unei analize economice realizate de ziarul Capital, televiziunea publică este "un coşmar operaţional: oricum ai aranja şi ajusta cifrele, veniturile şi cheltuielile nu se pupă nicicum. Fiecare zi de emisie a celor şase canale din portofoliu înseamnă pierderi noi, plus adăugarea de penalităţi la datoriile existente. În ultimii cinci ani, TVR a avut venituri aproximativ fixe, însă cheltuielile s-au majorat cu aproape 50%". Practic, societatea are doar trei surse de venit. Este vorba despre "venitul din taxa TV (85% din total), veniturile din publicitate şi veniturile ocazionale, din sponsorizări şi alte proiecte (infime). Acestora li se adaugă şi o alocare bugetară de 37 milioane euro pentru asigurarea transmisiei terestre, bani care «tranzitează» conturile TVR", explică specialiştii economici de la Capital.

• 85% din veniturile TVR vin din taxa radio-TV

Deci, posturile publice de radio şi TV "supravieţuiesc" datorită nouă. Fie că urmărim programele acestora, fie nu, cu toţii contribuim la "bunăstarea" şi salariile angajaţilor de acolo, prin intermediul taxei radio-TV. Această taxă este încasată prin intermediul societăţii de furnizare a energiei electrice, "colaborare" parafată prin Hotărârile de Guvern 977 şi 978 din 2003. Când a redactat materialul juridic, legiuitorul a mers pe principiul "cine consumă curent sigur ascultă radioul public şi urmăreşte programele televiziunilor publice". Potrivit legii în vigoare, cuantumul taxei radio-tv diferă de la consumator la consumator. Persoanele fizice trebuie să plătească 4 lei pentru taxa tv şi 2,5 lei pentru taxa radio, în vreme ce persoanele juridice 50, respectiv 30 lei pe lună.

• 144.000 plătitori de taxă radio, 115.000, de taxă TV în Maramureş...

Potrivit datelor furnizate de către Agenţia de Furnizare a Energiei Electrice (AFEE) Baia Mare, în Maramureş există, în prezent, aproximativ 188.900 locuri de consum al energiei electrice aparţinând persoanelor fizice şi 12.900 aparţinând persoanelor juridice, reprezentând societăţi comerciale sau instituţii publice.
"Nu toţi consumatorii achită taxa radio sau taxa tv. În Maramureş, există peste 139.100 persoane fizice care plătesc taxa radio şi peste 4.500 persoane juridice. În cazul taxei TV, avem peste 110.600 persoane fizice şi peste 4.400 persoane juridice", a precizat Monica Şerbănescu, directorul AFEE Baia Mare.
Dacă pentru persoanele fizice cuantumul taxei radio-TV este fix, în cazul persoanelor juridice diferă în funcţie de firmă. Realizând un calcul aproximativ, rezultă că, spre TVR, din Maramureş merg circa 1.145.150 lei într-o singură lună!
z Maramureşenii, împotriva taxei radio-TV Maramureşenii nu sunt foarte încântaţi de obligativitatea achitării acestei taxe. În viziunea oamenilor, este inutilă, iar prin intermediul ei statul comite un abuz. "Mi se pare hoţie curată! E un adevărat jaf! Mă obligă pe mine, ca şi cetăţean, să îi întreţin pe cei de la TVR. Poate nu mă uit la TVR, poate vreau să solicit scoaterea lui din grilă, nu îmi trebuie! Nu am la ce să mă uit acolo. Îs numai prostii comuniste! Şi când mă gândesc că era să ratăm şi campionatul de fotbal din cauza lor... N-au bani. Cum n-au? Le plătim taxe şi ei au datorii. Normal că au, dacă bagă banii în jeburi", spune revoltat băimăreanul Grigore P.

• "Cei de la TVR nu procedează cum trebuie!"

În ciuda nemulţumirilor, maramureşenii s-au obişnuit să închidă ochii şi să plătească lunar nesuferita taxă. Dovadă stă şi faptul că la Comisariatul Judeţean de Protecţie a Consumatorului (CJPC) Maramureş nu a fost depusă nicio reclamaţie în ultima vreme. Totuşi, a fost solicitat un răspuns oficial, printr-o scrisoare, de către un operator comercial din Sighetu Marmaţiei.
"O firmă din Sighet ne-a cerut părerea cu privire la faptul că este obligată să plătească taxa radio-tv chiar dacă deţine un magazin de ceasuri, dacă nu mă înşel. Cum nu avea nici radio, nici TV, administratorul nu a plătit şi era ameninţat de o firmă de recuperare. Fiind interesată de subiect, am sunat personal în Bucureşti, la TVR, să văd ce îmi spun, ştiut fiind faptul că justiţia a decis că persoanele care dau declaraţie pe proprie răspundere că nu au aparate radio-tv pot să fie scutite. Nu m-am recomandat, m-au pasat de la unul la celălalt, până am ajuns la jurist. Acesta mi-a spus că achitarea taxei este obligatorie, fără a-mi spune despre posibilitatea scutirii. Sunt şmecheri, nu procedează corect, nu informează corect cetăţeanul care le cere sprijinul. Îşi urmăresc scopul de a colecta cât mai mulţi bani", a declarat Olivia Ardelean, director adjunct al CJPC Maramureş.

Noteaza articolul de mai sus - Nota 1 Nota 2 Nota 3 Nota 4 Nota 5 (maxima)   Nota actuala (51 voturi)
Prima pagină

Şopârla cu clopoţei

Primarii care au trecut ici-colo, la alte partide, au făcut-o, evident, pentru comunitate. pe larg...

Sondaj 

Curs valutar - 23/10/14

Euro EUR = 4.4166 RON
USD USD = 3.4793 RON
CHF CHF = 3.6611 RON

Publicitate
Parcuri de distractii, gonflabile, locuri de joaca modulare, de lemn si de plastic

Tzontzo club petreceri pentru copii