Anul XVII - Nr. 5365 - VINERI - 12.12.2014 - ISSN 1841-2114

Teritoriu

Data 25-06-2012 (40 voturi)   Yahoo

POMICULTURĂ DE PERFORMANŢĂ ĪN REMETEA CHIOARULUI

Īntreţinerea unui ha de livadă costă 10.000 lei/an

• Alina TALPOŞ

Marcel Ardelean (48 ani) este un agricultor renumit din zona Chioarului. A fost mai mulţi ani electromecanic auto, iar pasiunea pentru cultivarea fructelor şi-a descoperit-o în urmă cu cāţiva ani.

A început să cumpere suprafeţe de livadă abandonate de proprietari şi în cāţiva ani, prin perseverenţă şi răbdare, a reuşit să repună plantaţia pe rod.
Are 2,99 ha livadă, proprietate personală, şi 1,12 ha livadă luată în arendă. De asemenea, a arendat 14 ha teren în hotarul Remetei, pe care cultivă porumb, triticale şi cartofi. Munceşte de dimineaţa pānă seara şi spune că şi din agricultură se poate trăi decent, dacă se munceşte cu seriozitate. Pentru terenul agricol, fermierul dă anual arendatorului cāte 50 euro. Porumbul obţinut îl vinde la tārg, însă nu este prea mulţumit de faptul că preţul cerealelor a scăzut în ultima vreme.
Pentru livada arendată, dă anual proprietarului 500 kg mere. Cultivă soiurile ionatan, golden delicios, starkrimson, cel mai apreciat soi fiind goldenul. Spune că livada preluată în arendă a fost lăsată în paragină de către vechiul proprietar, motiv pentru care, anul trecut, n-a prea produs mare lucru. A avut însă o producţie bună pe cele 1,99 ha ale sale, de unde a reuşit să recolteze circa 40 de tone de mere. O mare cantitate a vāndut în sistem angro cu 1,40 lei/kg, pentru consum. Avantajul a constat în faptul că nu a fost nevoit să stea cu marfa pe piaţă şi a reuşit s-o comercializeze de-acasă. La piaţă ar fi obţinut, ce-i drept, un preţ mai bun, de circa 1,8-2 lei/kg.
"Din păcate, fructele noastre nu sunt apreciate de consumatori. Aceştia preferă să dea 4 lei/kg pe merele importate care există prin aprozare, pentru simplul motiv că arată bine. Merele noastre nu sunt la fel de aspectuoase, dar sunt sănătoase şi nu se compară ca gust. Asta trebuie să priceapă cumpărătorul. Din păcate, atāt noi, cāt şi străinii împărţim aceeaşi tarabă, iar ei sunt net avantajaţi comparativ cu noi. Se bucură de subvenţii consistente, în timp ce noi nu suntem deloc încurajaţi să practicăm pomicultura. Primim o subvenţie de 100 euro/ha şi nu merită să ne māncăm timpul prin birouri pentru a cere aceşti bani", a asigurat producătorul.

• Probleme cu livezile neîngrijite ale vecinilor

Pānă acum a aplicat trei stropiri în livezile pe care le administrează. Costă circa 4.500 lei/ ha numai substanţele necesare pentru tratarea pomilor şi apărarea lor de boli şi dăunători. Dacă se mai iau în calcul tăierile, fertilizarea şi prelucrarea solului, culesul fructelor şi transportul, costurile întreţinerii unui ha de livadă se ridică la 8.000-10.000 lei/ha.
"Pe un hectar se produc în jur de 25 tone de mere în caz fericit, pe care, în urma comercializării, obţii în jur de 150.000 lei. Diferenţa cu care rămāne pomicultorul nu este foarte mare, dar tot este ceva. Īn plus, pentru mine pomicultura s-a transformat deja într-o pasiune şi fac totul şi din plăcere. De furcă avem cu livezile neîngrijite ale vecinilor, care sunt năpădite de dăunători. Degeaba facem noi stropirile, că dăunătorii se răspāndesc foarte uşor de pe copacii bolnavi, pe cei sănătoşi. Anul acesta, ne-a dat serios de furcă molia pieliţei fructelor. Oricum, încercăm să nu exagerăm cu stropirile, la fel ca în străinătate, unde se aplică şi 13 stropiri într-un an", asigură pomicultorul.
Este ambiţios şi spune că, în timp, va înlocui toţi pomii vechi cu soiuri noi, mai rezistente la boli şi dăunători. Secretele obţinerii unei recolte bogate constau şi în modul de tăiere a merilor.
"Nu toată lumea cunoaşte secretul tăierii merilor, iar fructificarea pentru anul următor depinde efectiv de tăierile realizate în primăvară. Lăstarii care merg vertical se înlătură şi ramuri de rod se lasă acelea care se orientează spre sol", a conchis fermierul.

Noteaza articolul de mai sus - Nota 1 Nota 2 Nota 3 Nota 4 Nota 5 (maxima)   Nota actuala (40 voturi)
Prima pagină

Şopârla cu clopoţei

Cānd au început să plece de la noi firmele străine către ţări mai ieftine, gen Ucraina, ne-am panicat şi supărat. pe larg...

Sondaj 

Curs valutar - 22/12/14

Euro EUR = 4.475 RON
USD USD = 3.6474 RON
CHF CHF = 3.7175 RON

Publicitate
Parcuri de distractii, gonflabile, locuri de joaca modulare, de lemn si de plastic

Tzontzo club petreceri pentru copii