Anul XVII - Nr. 5365 - VINERI - 12.12.2014 - ISSN 1841-2114

Teritoriu

Data 29-12-2011 (63 voturi)   Yahoo

GALELE PREMIILOR DE EXCELENŢĂ

Oscarul de la Moisei

• Alexandru RUJA

Marţi, comuna Moisei a fost gazda unei gale originale la nivel de comuna maramureşene: autorităţile locale au premiat cei mai merituoşi localnici din diverse domenii de activitate. Primarul Toader Şteţcu a dat diplome, premii şi titluri, inclusiv cel de "Omul anului".

Cu câteva zile înainte, pe aceeaşi scenă a casei de cultură avusese loc festivalul local de colinde şi cântece de iarnă, însă acum, primăria a ţinut o gală inspirată din premii celebre, cu nominalizări şi... câştigători, la fiecare categorie.
Cu sala plină de moiseieni, dar şi borşeni, am fost martori la decernarea premiilor de merit pentru domeniile de activitate principale din localitate. Iată nominalizările şi câştigătorii, comparate de un profesor nominalizat cu Oscarurile de Moisei.
• La categoria "Excelenţă în rezultate şcolare" au fost nominalizaţi cinci copii cu medii de 10, dar şi premii la olimpiade şi concursuri în judeţ şi-n ţară. Câştigătoarea a fost Coman Andreea, care a primit placheta din mâna primarului Şteţco. La "Învăţământ" au fost nominalizaţi profesorii Hojda Vasile (istorie), Urda Maria (matematică), Timiş Leontina (franceză), Hojda Anca (engleză) şi Mihali Maria (română), iar distincţia de onoare a revenit profesoarei Urda Maria.
• La "Religie şi Cultură" au fost nominalizaţi preotul Timiş Dumitru, preotul Şandru Matei, învăţătoarea Şofronici Maria (directoare a Casei de Cultură), înv. Tomoioagă Ileana (bibliotecarul anului în Maramureş) şi Ansamblul Folcloric "Doina Maramureşului", înfiinţat în 2008, dar însă deja câştigător a mai multor premii. Câştigătorul categoriei a fost preotul Şandru Maftei.
• La "Sănătate şi Sport" au fost nominalizaţi medicul Păcurar Emilia, medicul Popa Ana Maria, prof. de educaţie fizică Coman Maria, prof. Tomoioagă Ioan "Jan", antrenorul echipei de fotbal Zorile Moisei şi Horj Ioan, tot de la acelaşi club, iar distincţia i-a revenit antrenorului echipei de fotbal, Tomoioagă Ioan "Jan".
• La categoria "Tinere talente", au fost nominalizaţi soliştii de folclor Timiş Ancuţa, Tomoioagă Oana, Godja Silvia, Nuţ Daniel, dar şi alergătoarea de cros Hojda Ramona, iar distincţia de onoare a revenit solistei Oana Tomoioagă, ce a promis că :"...vom fi cu toţii mai responsabili, sper să vă facem mândri aşa cum suntem şi noi mândri că suntem moiseieni!"
• La "Funcţionari publici", au fost nominalizaţi juristul Liposchi Nicolae (care n-a pierdut niciun proces al Primăriei Moisei), juristul Tomoioagă Ioan (care a participat la proiectele făcute de autoritatea locală), arh. şef Coman Voichiţa, contabilul Coman Grigore şi juristul Hojda Vasile, iar câştigătorul a fost Liposchi Nicolae, juristul neînfrânt!
• La categoria "Oameni de afaceri" au fost nominalizaţi moiseienii Fluţar Ştefan (cu magazine în Moisei şi Borşa), Coman Ioan (cu materiale de construcţii, magazine şi sală de nunţi), Timiş Vasile (cu materiale de construcţii) şi Fluţar Toader (cu exploatarea lemnului), iar câştigător a fost tinerelul Fluţar Ştefan.
• Categoria "Fermierii anului" a avut de asemenea cinci nominalizaţi, dar, aparent ocupaţi cu gospodăria, nominalizaţii n-au venit la gală, decât câştigătorul, ing. Hojda Toader.
• La categoria "Buni gospodari", dintre nominalizaţii Grad Ion, Hojda Toader, Coman Nuţu, Coman Ion, câştigător a fost Hojda Toader "Bogatu", justificat direct... după poreclă.
În aceeaşi gală au urmat pe scenă cuplurile moiseiene ce au peste 50 de ani de căsnicie, soţii Tomoioagă, Coman, Ivaşcu, Horj, dintre care două cupluri aveau chiar şi 60 de ani de căsnicie!

• "Omul anului"

S-au mai acordat şi alte premii, iar doctoriţa Păcuraru Emilia a fost "unsă" "Omul anului" în Moisei, pentru disponibilitatea 24/24 de ore, dar şi pentru câteva situaţii în care efectiv a suit pacientul în maşina personală şi l-a dus, după caz, în Târgu-Mureş sau Cluj. Au mai primit premii de excelenţă secretarul de stat Vasile Timiş, care se afla la festivalul de datini din Sighet, căruia un preot autohton i-a urat să... "rămână un mare profesor de teologie", ing. Boga Mihai, de la firma de construcţii Conrep, responsabil pentru majoritatea lucrărilor de infrastructură făcute în Moisei, arhitectul Dan Floruţ, care e autorul proiectului Aquaparcului, econ. Claudia Cocoşilă, care a consiliat proiectele europene câştigate. Gala s-a încheiat cu un spectacol folcloric şi de colinde, susţinut de artişti autohtoni.
"Mulţumesc tuturor pentru prezenţă, mulţumim oaspeţilor dragi din Baia Mare, vă mulţumim, dragi moiseieni, că ne-aţi înţeles că nu se pot face toate deodată, ci pe rând", a încheiat primarul Toader Şteţcu.

• "Personalităţi care au contribuit la dezvoltarea comunei"

Unul din punctele importante ale galei a fost decernarea premiilor pentru "Personalităţile care au contribuit la dezvoltarea comunei Moisei", pentru fiecare nominalizat, primarul Şteţcu a justificat acordarea. Mircea Man, preşedinte al CJ Maramureş, pentru atragerea de fonduri guvernamentale la modernizarea drumurilor, staţia de tratare a apei şi sediul nou de primărie; deputatul Doru Leşe, pentru banii obţinuţi pentru toate bisericile din Moisei; Emil Ambruş - preşedinte UNPR Maramureş, pentru ajutorul în rezolvarea corectă a diferendului teritorial cu Borşa, dar şi pentru finanţarea Aquaparcului ce se va face în Moisei; Corin Cherecheş - vicepreşedinte UNPR, pentru promovarea comunei Moisei prin trustul de presă Axa Cinemar (Glasul Maramureşului - Radio Impact - InfoMM.ro).
Speech-urile celor nominalizaţi au fost scurte, la obiect, Doru Leşe spunând că "mai bine daţi cuvântul celor de la secţiunea folclor. Şi domnu’ primar să ştie că sunt cel mai bun deputat din... singurul pe care-l are!" La fel, Corin Cherecheş, la observaţia primarului Şteţco, cum că n-a fost întotdeauna şi tot timpul lăudat de presă, a punctat: "Presa trebuie să şi critice, ca să avem şansa să evoluăm. Sunt convins că această comunitate va prospera şi-i doresc acestui brav primar să mai ducă încă două mandate!"

• Marele proiect: Aquaparcul

Într-adevăr, anul 2011 a fost unul prielnic pentru Moisei, conform primarului, s-au atras aproximativ 5 milioane euro din fonduri europene şi "cam tot pe-atâta din fonduri guvernamentale", incluzând drumuri, canalizare, staţie de epurare, drumuri de deal şi agricole, punct de informare turistică, dar mai ales s-a obţinut finanţarea pentru acel Aquaparc în care primarul crede cu tărie:
"Va fi o binefacere pentru Moisei, vor veni turişti, veţi putea valorifica aici lactatele şi carnea, femeile vor putea face artizanat, casele vor putea deveni pensiuni. În zece ani, va transforma aspectul comunei Moisei",
spune primarul Toader Şteţcu.
Comuna Moisei a cunoscut o dezvoltare deosebită în ultimii ani, şi de-ar fi doar să amintim zecile de kilometri de drumuri ce au deschis accesul din şi către cătunele de pe dealurile din jurul Moiseiului. Una din explicaţiile avântului o dă chiar edilul: "Avem peste 2000 de moiseieni plecaţi, în scurt timp nu vor mai avea la ce să stea acolo, la cum merge lumea, vrem să avem ce le oferi, să aibă la ce să vină..."

Noteaza articolul de mai sus - Nota 1 Nota 2 Nota 3 Nota 4 Nota 5 (maxima)   Nota actuala (63 voturi)
Prima pagină

Şopârla cu clopoţei

Când au început să plece de la noi firmele străine către ţări mai ieftine, gen Ucraina, ne-am panicat şi supărat. pe larg...

Sondaj 

Curs valutar - 19/12/14

Euro EUR = 4.4705 RON
USD USD = 3.625 RON
CHF CHF = 3.7137 RON

Publicitate
Parcuri de distractii, gonflabile, locuri de joaca modulare, de lemn si de plastic

Tzontzo club petreceri pentru copii